Buick Century Convertible Phaeton

Goede combinaties moet je in ere houden. Zeg je bijvoorbeeld klassieke films dan zeg je prachtige, bijzondere auto’s. En zeg je Peter de Boer dan zeg je Eastend Classics en andersom. Peter de Boer is bij Eastend Classics klant aan huis. Voor onze buurman en goede vriend mochten wij al veel prachtige auto’s restaureren. Onlangs kwam Peter aanrijden in een wel heel bijzondere auto: de Buick Century Convertible Phaeton. Dit model van de Buick had de hoofdrol in een klassieker: Casablanca.

Het verhaal

We reizen af naar het land van de oneindige mogelijkheden; de Verenigde Staten. Daar waar (bijna) alles kan. Van de Buick Century Convertible Phaeton series 61C uit 1940 zijn maar 203 modellen gemaakt. Eén van die modellen had een eervolle rol in de film Casablanca, een Amerikaanse romantische dramafilm met in de hoofdrol Humphrey Bogart. Een man die later werd verkozen tot de grootste mannelijke filmlegende allertijden. De prachtige, originele filmauto waar Humphrey in reed, werd via het internationaal bekende veilinghuis Bonhams geveild. Op 25 november 2013 werden in de speciale veiling What dreams are made of magische en unieke items uit klassieke films geveild. De veiling draaide niet alleen om de prachtige auto’s die de filmwereld rijk is. Ook originele filmscripts, kostuums, beelden en accessoires vlogen als warme broodjes naar een nieuwe verzamelaar. Wie er jaren later ook de trotse eigenaar van dit exclusieve model van de Buick werd? Peter de Boer.

Wat is er gedaan?

Toen de mannen van Eastend lucht kregen van de restauratie van deze prachtige Buick, konden zij niet wachten om met de auto aan de slag te gaan. Kunnen zeggen dat je zo’n exclusieve Buick hebt gerestaureerd, dat wil toch iedereen? Maar eigenlijk wil je zo’n fantastische auto het liefst in zijn unieke en originele staat bewaren. Toch kwamen wij in goed overleg met Peter tot de conclusie dat we met een restauratie de auto nóg mooier konden maken. De Buick was al eens op een typische Amerikaanse manier gerestaureerd. Dat wil zeggen: de lak was mooi en op een foto zelfs prachtig. Maar, kwam je dichterbij en keek je met het blote oog, dan kwamen de schoonheidsfoutjes boven water. Er was genoeg te doen om deze klassieker nog mooier te maken. We gingen aan de slag!

In de demontagefase demonteerden we de gehele auto waarna we de onderdelen grondig schoonmaakten. De carrosserie ontdeden we van lak en reinigden we in een speciaal chemisch bad. Zo konden we starten met een schone lei. Tijdens deze fase kwamen er wat verborgen gebreken boven water drijven. Op de plekken waar hout en staal hoorde te zitten, zat epoxy. Een versterkte reparatielijm. Peter wilde geen half werk, hij wilde het goed. We besloten de body daarom van het chassis te halen, het houtwerk gedeeltelijk te vernieuwen én de carrosserie werd compleet voorzien van een vakkundige antiroest behandeling op basis van hoogwaardige epoxy. Dat niet alleen; diverse onderdelen werden opnieuw verchroomd én de auto werd voorzien van een beter dan origineel laksysteem. Uiteraard wel met de lak die in de jaren ’40 werd gebruikt.

Het resultaat

Na maanden restaureren zijn we uiteindelijk tot een prijswinnend, uniek resultaat gekomen. Gedurende het restauratieproces kwam Peter iedere dag voorrijden in de Duitse gründlichkeit van BMW. Was er al iets aangepast? Konden we nog iets overleggen? Door Peters oprechte interesse in ons werk en het proces kunnen we met trots zeggen dat het een resultaat is geworden waar we samen aan hebben gewerkt en ontzettend trots op zijn. Een resultaat waarmee je het liefst alle concoursen afrijdt en dat je iedereen wilt laten zien. Wie wil er nou geen blik werpen op hetzelfde model auto als waar dé Humphrey Bogart destijds in reed? Helaas heeft deze auto door de Corona pandemie nog geen concoursen kunnen trotseren. Toch konden wij onze trots niet bedwingen en hebben wij de auto al ingeschreven bij de Tour d’Elegance – the royal picknick op 20 september 2020. En wat was het een grandioos feest. Wij zijn ontzettend trots dat we deze prachtige auto van onze goede vriend Peter met ons team van Eastend Classics nóg mooier mochten maken.

Bent u ook in het bezit van zo’n mooie (klassieke) auto die wel een restauratie of alleen een likje lak kan gebruiken? Neem eens vrijblijvend contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

“De uiterste precisie in het restaureren, het overzicht in het proces én de correcte behandeling en betrokkenheid naar de klanten, maken Eastend Classics een unieke partij. Van iedere auto die ze restaureren weten ze een ‘nekkendraaier’ te maken: ik heb daardoor geen auto voor mij alleen, maar een uniek exemplaar waar iedereen van geniet.”

- Eigenaar Buick Century Convertible Phaeton

“Zeg je Eastend dan zeg je vakmanschap. Dankzij het werk en de zorg die de vakmensen van Eastend aan de auto besteden, weet je zeker dat je altijd een fantastisch product terugkrijgt. Of dat nou gaat om een auto van een ton tot een miljoen, of een auto met minder waarde: de kwaliteit blijft hetzelfde. Altijd goed!”

- Eigenaar Innocenti 90L 1981

“De deur staat er altijd open, er wordt open kaart gespeeld. We vertellen elkaar hoe we tegen dingen aankijken en lossen samen problemen op. We zijn bijna familie. Als ze belden om te zeggen dat er weer iets klaar was, reden we er gelijk naar toe om het resultaat te bekijken.”

- Eigenaar Packard Twelve 1934

“Ik had wel eens van Eastend gehoord, maar dacht dat ze alleen maar dure auto’s dede. Hoe zij het doen sprak me aan. De mannen van Eastend kunnen heel goed bekijken wat er aan een auto gedaan moet worden. Je spreekt met elkaar af wat er gebeuren moet. Ze maken het inzichtelijk, houden zich aan de planning en komen hun afspraken na.”

- Eigenaar Truimph TR 6 1968

“De mensen van Eastend Classics weten wat ze moeten doen en doen dat perfect. Ik had zo mijn wensen en daar hebben we intensief overleg over gehad. Ik hoor om me heen dat een grondige restauratie anderhalf tot twee jaar duurt. Mijn auto was in negen maanden klaar en over de kwaliteit is geen twijfel mogelijk. Die is perfect.”

- Eigenaar Lamborghini Islero S