Packard Twelve 1934

Het verhaal

De fantastisch indrukwekkende Packard 730 Twelve Dual Cowl Victoria Touring 1934. Die laatste is een zeldzaam exemplaar van een destijds vooraanstaande Amerikaanse automobielfabriek. Modellen van de Packard Twelve werden onder andere verkocht aan Amerikaanse senatoren, ministers, filmsterren, ambassadeurs, regeringsleiders, koningen en Oosterse vorsten. Een rijdend statussymbool. Deze Packard is nieuw geleverd in Zuid Holland. En altijd in Nederland gebleven. Een uniek verhaal en een prachtige auto.

De boodschap van onze opdrachtgever was duidelijk: “Wij kunnen de auto niet missen.” Daarom gingen we met z’n allen snel doch secuur aan de slag. Onze opdrachtgever was namelijk nog heel wat van plan met de auto: de Fraeylema Koetsentocht in 2017, het Concours de Elegance in 2018 en daarna door naar de Nationale Oldtimerdag in Lelystad in 2019. Wij begrijpen dat concoursen en tochten een fantastische ervaring zijn, vandaar dat wij onze opdrachtgever de auto in een nóg mooiere, vernieuwde staat wilden retourneren. We vertelden onze opdrachtgever hoe we tegen verschillende aanpassingen aankeken en andersom, zo losten we samen problemen op.

De werkzaamheden

Wat is er gedaan

Zoals gezegd gingen we snel en secuur te werk. Allereerst demonteerden we de auto van top tot teen. We inventariseerden alle kostbare onderdelen en samen met de opdrachtgever besloten we welke onderdelen we moesten vervangen, aanschaffen of konden gebruiken in de restauratie. De eigenaar is daarna zelf op zoek gegaan naar ontbrekende onderdelen. Tijdens de demontage vonden we de originele kleuren van de auto terug en na overleg met de opdrachtgevers herstelden we de auto dan ook in zijn prachtige, originele staat.

Het leuke van dit traject was dat we niet alleen de auto restaureerden. Uiteraard was dit prioriteit nummer één, maar daarnaast deden we onderzoek naar de historie van de auto. Zo’n prachtige wagen restaureren is op zichzelf al een genot, maar door ook de geschiedenis van deze auto te achterhalen tijdens het traject, wordt die reis voor beide partijen nog waardevoller. Zo kwamen we onder andere te weten dat deze auto in 1934 is geleverd aan de toenmalige eigenaar. We vonden prachtige oude foto’s bij de dealer in Amsterdam.

Tijdens het restauratietraject kwamen we tot de conclusie dat plaatwerken bijna niet nodig was. Ondanks dat de auto zijn hele leven in het natte Nederlandse klimaat heeft doorbracht heeft de roest duivel weinig kans gekregen, de staat van de carrosserie en het chassis is werkelijk subliem, mede vanwege de fantastische degelijke materialen. Wel hebben wij de auto voorzien van nieuwe bekleding en nieuw hout- en chroomwerk. Daarnaast  hebben we op speciaal verzoek van de opdrachtgevers de auto in twee kleuren gespoten de groen grijze is de originele kleur. Dankzij deze aanpassingen creëerden we samen een fenomenale auto beter dan fabrieksnieuw en konden we een belangrijke bijdrage leveren aan het voortleven van dit kunstobject in de geschiedenis. De auto is body Off gerestaureerd in 9 maanden.

Prijzen

Tijdens de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag 2019, het zevende lustrum, kreeg de Packard Twelve een eervolle vermelding met alle lof van de jury. Liefhebbers van Amerikaanse limousines verdrongen zich om de auto om foto- en video-opnames te maken.

 

Dit zegt de opdrachtgever

“De uiterste precisie in het restaureren, het overzicht in het proces én de correcte behandeling en betrokkenheid naar de klanten, maken Eastend Classics een unieke partij. Van iedere auto die ze restaureren weten ze een ‘nekkendraaier’ te maken: ik heb daardoor geen auto voor mij alleen, maar een uniek exemplaar waar iedereen van geniet.”

- Eigenaar Buick Century Convertible Phaeton

“Zeg je Eastend dan zeg je vakmanschap. Dankzij het werk en de zorg die de vakmensen van Eastend aan de auto besteden, weet je zeker dat je altijd een fantastisch product terugkrijgt. Of dat nou gaat om een auto van een ton tot een miljoen, of een auto met minder waarde: de kwaliteit blijft hetzelfde. Altijd goed!”

- Eigenaar Innocenti 90L 1981

“De deur staat er altijd open, er wordt open kaart gespeeld. We vertellen elkaar hoe we tegen dingen aankijken en lossen samen problemen op. We zijn bijna familie. Als ze belden om te zeggen dat er weer iets klaar was, reden we er gelijk naar toe om het resultaat te bekijken.”

- Eigenaar Packard Twelve 1934

“Ik had wel eens van Eastend gehoord, maar dacht dat ze alleen maar dure auto’s dede. Hoe zij het doen sprak me aan. De mannen van Eastend kunnen heel goed bekijken wat er aan een auto gedaan moet worden. Je spreekt met elkaar af wat er gebeuren moet. Ze maken het inzichtelijk, houden zich aan de planning en komen hun afspraken na.”

- Eigenaar Truimph TR 6 1968

“De mensen van Eastend Classics weten wat ze moeten doen en doen dat perfect. Ik had zo mijn wensen en daar hebben we intensief overleg over gehad. Ik hoor om me heen dat een grondige restauratie anderhalf tot twee jaar duurt. Mijn auto was in negen maanden klaar en over de kwaliteit is geen twijfel mogelijk. Die is perfect.”

- Eigenaar Lamborghini Islero S