Porsche 356 1600 Super 1957

De liefde voor dit model Porsche is ontstaan in zijn vroege jeugdjaren zittend in de kattenbak van de Kever van zijn ouders, op weg naar Opa en Oma in Amsterdam zag hij af en toe een van de Porsches 356 van de rijkspolitie voorbij stuiven. De auto werd zo op zijn netvlies gebrand.

Zijn zoektocht naar deze auto begon in 2012. Zo ontmoeten wij van Eastend Classics in 2016 deze liefhebbende opdracht gever. Wij wisten in een boerderij op het Groninger platte land een collectie oude auto’s staan van twee broers. Na lang onderhandelen hebben we de auto uit de boerenschuur gehaald. 

Wat is er aan gedaan?

En zo begon in 2016 de reis van de restauratie….

Plaatwerken

Van de koets was niet veel meer over. Het schutbord en het dashboard was nog bruikbaar.

Van de carrosserie zijn delen van de binnenkant van de deuren, de motorkap en de achterzijde gerestaureerd. Zo beleven de originele nummers behouden.

De buitenhuid is van de auto afgehaald, de carrosserie of wat er van over was is voorzichtig gestraald en sommige kwetsbare gedeeltes zijn in een chemisch bad ontlakt.

Een 356 is een handgebouwde auto en elke 356 heeft zijn eigen vorm. De onderdelen die te krijgen zijn, zijn een gemiddelde van alle 356 die er rondrijden en moeten dus pas gemaakt worden.

Na een jaar met 2 plaatwerkers werd de auto zo opnieuw opgebouwd.

Strakmaken en Spuiten

Tijdens de demontage bleek de Porsche diverse kleuren te hebben gehad. 

De liefhebbende opdrachtgever heeft besloten dat we de Porsche 356 in de originele kleur: Polyatha rot.

De auto is omgeven met raadsels. Waarom staat de auto geregistreerd als 1600 S terwijl het een ‘gewone’1600 is? Wie heeft deze auto in 1963 naar Nederland gehaald? Hoe is de auto in Groningen in een schuur beland? Ronald Belser wil het graag weten en hij probeert de antwoorden op deze en tal van andere vragen te achterhalen. Intussen rijdt hij lekker rond met zijn Porsche 356.

Zie ook artikel uit het RS Porsche magazine editie van oktober 2021.

Wat vindt de taxateur van de hergeboorte van deze 356 is een mooi voorbeeld van het vakmanschap van de mensen die er aan gewerkt hebben Als je ziet hoe de auto eruit zag na 40 jaar onder een lekkend dak te hebben gestaan en als je ziet hoe tot in detail de auto is gerestaureerd wordt je stil. Bewondering en respect zijn hier op zijn plaats. De auto is in absolute nieuwstaat (fabrieksnieuw). een met matching nummers daar past een hoge taxatie waarde bij een collega euro noteerde € 260.000 want met deze auto gedaan is kan financieel Alleen een beetje uit bij in geld uitgedrukte waardevolle auto’s Dat is eigenlijk jammer voor de huis tuin keuken klassiekers ook pakweg een open Olympia van dit bouwjaar gun je zo’n totale herbouw!